Vstavitev notranjeočesne lečke - najnovejši pristop pri odpravi dioptrije

Nova metoda za odstranjevanje dioptrije, ki za razliko od laserske operacije korigira tudi starovidnost in astigmatizem, pri odpravljanju kratkovidnosti in daljnovidnosti pa je veliko bolj uspešna od laserske operacije!


Laserske operacije so še vedno najpogostejši način odpravljanja dioptrije – vendar lahko z njimi kratkovidnost ali daljnovidnost popravimo oz. zmanjšamo samo do določene mere. Novejši in nekoliko manj poznan postopek za odpravo dioptrije je vstavitev umetne intraokularne/znotrajočesne leče. Metoda je podobno uspešna in podobno zanesljiva kakor laserska operacija, predvsem pa primernejša za višje dioptrije in ljudi po 40. letu, ker, za razliko od laserja, uspešno korigira tudi starovidnost.

Po temeljitem pogovoru s pacientom in upoštevajoč njegova potrebe, lahko v oko vstavimo različne tipe lečk:

multifokalne-leče.jpg

monofokalne, multifokalne, torične in multifokalne torične, vsake od njih na naš vid delujejo drugače.

Multifokalne intraokularne leče omogočajo dober vid po operaciji na daljavo in bližino. Mutifokalne leče so dveh vrst: bifokalne leče omogočajo dober vid na blizu in na daleč. Trifokalne leče imajo poleg dobrega vida na blizu in daleč še prednost dobrega intermediarnega vida, torej vida na srednje razdalje, kot ga potrebujemo tudi pri delu z računalnikom. Poznamo tudi torične multifokalne leče, vključno s toričnimi trifokalnimi, ki korigirajo tudi astigmatizem, oz. pogovorno, cilinder. 

 

Operacija poteka tako, da skozi droben rez na robu roženice v oko vstavimo umetno lečo. Če je pacient mlad, se naravna očesna lečka ohrani, umetna pa samo vstavi pred naravno. Naravna leča, ki ostane, tako omogoča prilagajanje očesa in oster vid na daleč in na blizu. Prednost te metode v primerjavi z lasersko je, da je poseg reverzibilen – lečko lahko odstranimo in oko povrnemo v prvotno stanje. Pri starejših pacientih naravna leča ni več prožna in prilagodljiva, zato se jo odstrani in zamenja z umetno. Metoda je zelo podobna operaciji sive mrene.

Poseg vstavitve intraoularne leče poteka v ambulanti pod kapljično anestezijo, je neboleč in traja približno 15-30 minut. V našem centru operacije izvajata prof. dr. Marko Hawlina in dr. Petra Schollmayer, specialista oftalmologa in izkušena očesna kirurga. Operacije z vstavitvijo notranje očesne lečke so zelo uspešne; več kot 80 odstotkov bolnikov po njih očal več ne potrebuje, ostali pa le občasno.

 

Vas zanima, če lahko intraokularne leče rešijo tudi vaš vid? Pokličite nas, svoje vprašanje lahko zastavite preko e-pošte info@hawlina.eu ali naše Facebook strani.