Spoznajte prof. Marka Hawlino, ustanovitelja Okulističnega centra prof. Hawlina!

Prof. dr. Marko Hawlina, dr.med., ki je mednarodno priznan očesni kirurg, specialist za nevrooftalmologijo in prirojene bolezni mrežnice, okulistični center vodi skupaj z njegovo partnerko, Petro Schollmayer, dr. med., specialistko za bolezni in transplantacije roženice na Očesni kliniki v Ljubljani ter uveljavljeno in izkušeno specialistko za operacije sive mrene.

 

marko.hawlina.jpg

Prof. Hawlina je diplomiral na Medicinski fakulteti, doktoriral pa na United Medical School of Guy's and St. Thomas's v University of London leta 1995. Marko Hawlina je redni profesor na medicinski fakulteti, od leta 1998 je predstojnik Katedre za oftalmologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Leta 2006 je prejel Lavričevo priznanje MF UL za učiteljsko delo. Dr. Marko Hawlina je bil mentor pri 8 uspešno zaključenih dokoratih, 7 magisterijih in 5 raziskovalnih delih, med katerimi je eno delo prejelo univerzitetno Prešernovo nagrado. Priznanje njegovi strokovnosti je članstvo v različnih evropskih in mednarodnih združenjih, povezanih z oftalmologijo in članstvo v ameriški oftalmološki akademiji ter organizacija kongresa Evropskega združenja za raziskave v oftalmologiji, ki ga je Slovenija gostila 3 leta, od 2007 do 2009. Je tudi predsednik odbora za izobraževanje evropskega združenja za oftalmologijo (SOE) in bivši predsednik evropskega odbora za oftalmologijo (EBO), ki organizira mednarodne specialistične izpite. Leta 2013 je za svoje delo pri izobraževanju v oftalmologiji prejel najvišjo mednarodno nagrado Peter Eustace Medal.

Dr. Marko Hawlina, ki se poglobljeno ukvarja z nevrooftalmologijo in prirojenimi boleznimi mrežnice ter tudi z operativo sive mrene, se v svoji praksi pogosto srečuje z zapletenimi primeri. Kot povabljeni predavatelj sodeluje v učnih delavnicah doma in v tujini ter predava na mednarodnih srečanjih.

Objavil je preko 80 strokovnih oziroma raziskovalnih člankov, od tega 55 v revijah, ki jih indeksira SCI (Science Citation Index) - gre za odmevna dela, ki so pogosto citirana v mednarodni literaturi. Poleg tega je prof. Marko Hawlina član uredniškega odbora mednarodnih revij Documenta Ophthalmologica in Clinical Ophthalmology.

Prof. Marko Hawlina ima v lasti dva mednarodna patenta za neinvazivno elektrodo za elektroretinografijo, ki je danes ena od treh najpogosteje uporabljanih elektrod v svetu.