Sindrom računalniškega vida

Zaradi doglotrajne uporabe računalnika, televizije, tablic in računalnikov ima po nekaterih študijah sodeč kar 50 % prebivalstva prizadet vid. Naše oči so zaradi dolgotrajnega gledanja v zaslon preobremenjene, utrujene, začenjamo videti megleno, lahko postanemo občutljivi na svetlobo, možni so pa tudi nekateri drugi pojavi; boleč vrat, hrbet ...

Na kaj vse moramo paziti in s čim si lahko pri tej težavi pomagamo?

mb.03.jpg

 

Postavitev monitorja:

Poskrbimo za to, da je monitor naravnost pred nami in malo spuščen, 10 cm pod našimi očmi.

 

Svetloba:

V prostoru mora biti primerna svetloba. Bolščanje v ekran v popolnoma temni sobi bo naše oči le še bolj utrudilo.

 

Pravilni položaj telesa pri sedenju:

Sedimo zravnano, z glavo pokonci. Komolci naj bodo ob telesu in poravnani s tipkovnico, kolena naj bodo poravnana z boki.

 

Sproščanje oči:

V svoj delovnik vnesite učinkovito vajo za sproščanje očesne mišice. Ob gledanju v ekran je bližinska mišica  napeta in po dolgih urah dela je zato naš vid slabši. Bližinsko mišico sprostimo tako, da se nekajkrat na uro zazremo v daljavo.

 

Pravilo 20:20

V idealnih okoliščinah pomežiknemo 15x na minuto. Pri gledanju v računalniški ekran pa se frekvenca mežikanja zmanjša tudi do 5x. Pri tem si lahko pomagamo z enostavnim pravilom 20-20: vsakih 20 minut za 20 sekund zapremo oči. Da na to ne pozabite, na vidnem mestu na vaši delovni mizi pripravite enostaven opomnik v obliki listka, v ta namen pa so izdelane že različne aplikacije za pametne telefone.

 

Vaše oči vam podo hvaležne!