Operacija sive mrene je lahko priložnost, da za vedno odložimo očala - prof. Hawlina v reviji Doktor

Prof. Marko Hawlina gostuje v februarski številki revije Doktor.

V prispevku na kratko pojasni vse, kar morate vedeti o sivi mreni.

 

Lahko najprej razložite, kakšna je razlika med operacijo sive mrene, ko vstavijo monofokalno lečo in takrat, ko vstavijo multifokalno oziroma torično intraokularno lečo.

Pri operaciji sive mrene gre tako za odstranitev motne očesne leče, kot tudi za zamenjavo le-te z umetno intraokularno lečo. S posebnimi formulami lahko danes zelo natančno izračunamo, kakšno intraokularno lečo moramo vstaviti, da bo dioptrija taka, kot si jo pacient želi. Vstavitev multifokalne ali torične leče je v principu enaka operacija kot vstavitev monofokalne leče, a zahteva bistveno večjo natančnost pri predoperativni pripravi, izračunu potrebne moči leče in tudi pri sami izvedbi operacije. Prav tako je potrebno za izbiro najprimernejše leče natančno preučiti pacientove potrebe in želje,  oceniti njegova pričakovanja in življenjski slog.

implantacija multifokalne leče.jpg

Katere so prednosti in slabosti v prvem zgoraj navedenem primeru in katere veljajo v drugem primeru?

Monofokalna leča omogoča dober vid bodisi na daljavo ali na bližino, ne pa obojega. Pacienti, ki imajo astigmatizem in so nosili cilindrična očala , ne vidijo dobro ne na daleč, ne na blizu, zato so pri njih po operaciji potrebna očala tako za daljavo kot za bližino. Pri teh bolnikih lahko z vstavitvijo torične intraokularne leče odpravimo astigmatizem, še vedno pa velja, da pacient potem vidi dobro ali na daleč, ali na blizu. Vse troje, torej korekcijo na daljavo, bližino in odpravo astigmatizma omogočajo multifokalne torične leče. Prednost toričnih leč je torej odprava astigmatizma, prednost multifokalnih leč pa omogoča dober vid tako na daleč kot na blizu. Z današnjo tehnologijo in ob pogoju optimalno izbrane leče in izvedbe operacije, je slabosti pri vstavitvi multifokanih leč izjemno malo. Učinki so odlični in bolniki imajo enkrat v življenju priliko, da si odpravijo dioptrijo tako na daleč kot na blizu. Občasno je možna zaznava odsevnih krogov, ki nastanjejo zaradi multifokalne optike ali potreba po nekoliko boljši osvetlitvi med branjem, vzaradi nekoliko nižje kontrastne občutljivosti, vendar to zelo redko moti in se v prvih tednih po operaciji zmanjšuje.

 

Koliko časa traja operacija, koliko časa je zahtevana bolnišnična oskrba, je operacija boleča, se bolečine pojavijo po operaciji?

Operacija se izvede v lokalni anesteziji s kapljicami, torej brez injekcij ali močnejših analgetikov. Traja med 10-30 minutami, med operacijo  pacient gleda v luč mikroskopa. Med odstranitvijo leče je luč nekaj časa bolj motna; ko je v očesu umetna leča, pa se vid spet izostri. Pacientom pojasnimo tudi, da bo vid prvi dan po operaciji še nekoliko meglen. Bolečin med operacijo in po njej je zelo malo in jih v vsakem trenutku lahko omilimo, ker nam bolnik med operacijo lahko pove, če čuti bolečine.

 

Je treba operacijo ponoviti oziroma obstaja možnost, da se vzpostavi stanje pred operacijo, da se težava ponovi?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Siva mrena se ne ponovi in vgrajenih leč ni potrebno  menjati. Prav tako se  kasneje ne spreminja dioptrija očesa ali vgrajenih leč. Včasih se zamotni zadnja lečna ovojnica, v katero je vstavljena intraokularna leča. V to ovojnico z enostavnim ambulantnim laserskim posegom napravimo luknjico in vid je spet jasen. 

 

Obstaja možnost, da nekdo ni primeren za operacijo – v katerem primeru in zakaj?

Seveda, kar precej je ljudi, ki jim operacijo z multifokalnimi lečami odsvetujemo. To so predvsem pacienti, ki imajo kake druge očesne bolezni, npr. starostno degeneracijo makule, spremembe na roženici ali izrazito suhe oči. Torične leče odsvetujemo tudi kadar astigmatizem ni pravilen. Vsekakor se je treba pred operacijo pogovoriti tudi o delovnih in življenjskih obremenitvah, navadah in pričakovanjih, kar je bistveno za izbiro optimalne leče. Včasih kdo misli, da ni primeren kandidat, ker ni dobro prenašal multifokalnih očal, vendar to ne drži. 


Kolikšno je tveganje – v koliko primerih je v odstotkih operativni poseg uspešen?

Zapleti pri teh operacijah so  zelo redki, precej manj kot odstotek. Zapleti so bodisi vezani na izračun leče ali pa na ev. intraoperativne komplikacije, ki so ob modernih napravah in instrumentih ter ob izkušenem kirurgu zelo redke.


Je to poseg, ki je aktualen za starejšo populacijo ali gre za težave, ki se jih odpravlja  v vseh starostnih obdobjih?

Napredovala starost za ta poseg ni omejitev, če je mrežnica zdrava. V kolikor pa sive mrene še ni in je poseg planiram le zaradi odprave dioptrije, je vstavitev multifokalnih ali toričnih leč primernejša  za populacijo starejših od 40 let, ker se po 40 letu akomodacijska sposobnost očesa že izgubi. Pri mlajših od 35 let je za korekcijo dioptrije primernejša laserska operacija ali vstavitev dodatnih intraokularnih leč v oko, kar tudi izvajamo. Tukaj so pomembne še odločitve vezane na enostransko sivo mreno ali stanja, kjer menimo, da gre za nepopoln razvoj vida, pa se po implantaciji teh leč vid lahko presenetljivo dobro popravi. Vsekakor ni enotnega pravila, vsakomur se je potrebno posvetiti s posebno pozornostjo in upoštevati vse elemente za pravo odločitev.


Okrevanje - koliko časa mora preteči od operacije, da lahko pacient oči uporablja normalno, jih normalno obremenjuje?

Običajno pacient vidi dobro že dan po operaciji. Vid se v prvem mesecu še popravlja in pri tem igra vlogo tudi tako imenovana nevroadaptacija, pri kateri se tudi možgani prilagodijo novim lečam. Vsekakor pa multifokalne leče dosežejo optimalno zmogljivost šele, ko sta operirani obe očesi in se vzpostavi stereoskopski vid.

      

Koliko operacij je za  vami, koliko od tega uspešnih?

Operacije sive mrene opravljam že več kot dvajset let, za menoj jih več tisoč.  Multifokalne in torične leče so prišle k nam na tržišče pred kakimi 8 leti, opravljam jih od vsega začetka in doslej so bili moji bolniki z njimi zadovoljni.  Vsake operacije se lotim z enako mero natančnosti in predoperativne priprave, kar je bistveno za uspešnost tega posega.


Ste bili že tudi sami operirani oziroma – če bi bilo potrebno, bi se tudi vi odločili za operacijo in vstavitev mnogožariščne oziroma multifokalne leče?

Na očeh še nisem potreboval operacije, na srečo sam vidim zelo dobro brez očal. V kolikor pa bi bilo potrebna operacija sive mrene, bi se  tudi sam odločil za multifokalne leče, saj zelo nerad nosim očala.  Pred kratkim je enako odločitev sprejel npr. tudi predsednik italijanskega združenja oftalmologov, ki je znan kirurg, ki je sam vgradil veliko število teh leč in  je po operaciji zelo zadovoljen. To je morda najboljši dokaz, da današnja tehnologija  omogoča neodvisnost od očal in dober vid brez motečih stranskih učinkov.

Je operacija z multifokalnimi ali toričnimi lečami na napotnico ZZZS ali samoplačniška? 

Te operacije se štejejo kot nadstandardne, zato jih ZZZS ne plača. Zato je še posebej pomembno, da nas pri strokovni presoji o vrsti leče vodi etika in skrb za najboljšo rešitev v korist pacienta. Nekaj se prihrani s tem, da očala, ki tudi niso poceni, ne bodo več potrebna.