'Po tej operaciji ne potrebujem več očal niti na daleč niti na blizu'

"Lažje berem, nakupujem, se ukvarjam s športom," pripoveduje Novogoričanka Deborah Manfreda. Z njo smo se srečali tri tedne po operaciji, s katero so ji vstavili multifokalne leče. To je najnaprednejša tehnologija, po kateri lahko pacient spet vidi skoraj tako, kot bi bil mlad. V večini primerov nikoli več ne potrebuje očal in dioptrija se mu več ne slabša. Operacija tudi odstrani sivo mreno in astigmatizem.

Tako se znebite očal na daleč in na blizu, več v video povezavi

 deborah.JPG

47-letna Deborah. Vse življenje je imela visoko dioptrijo ter tudi astigmatizem. Očala so jo motila. In ko je pri štiridesetih dobila še en par, se je odločila za operacijo, po kateri ne potrebuje več nobenih. (Foto: Aljoša Kravanja)


"Takoj po operaciji je bilo počutje dobro," pripoveduje Deborah Manfreda. In vsak dan je bilo boljše. "Potrebna je kapljična terapija, ki traja tri tedne. Drugače pa živiš normalno." Z njo smo se srečali 21 dni po posegu, za katerega se je odločila, ker je očala vedno videla kot oviro. Ko je pri štiridesetih dobila še en par očal in ju je morala menjavati, je veliko krat raje živela v megli. "Tako da je bil zame kar šok, ko sem šla (po operaciji op. a.) v trgovino," se smeji. Nikoli ni dobro videla številke, ki jo mora na tehtnici odtipkati, če želi kupiti sadje ali zelenjavo. Po operaciji pa je bila prav presenečena, saj že dolgo ni videla tako jasno. "Krasno je," zaključi. Deborah sta vOkulističnem centru prof. Hawlina operirala priznana specialista oftalmologije prof. dr. Marko Hawlina in dr. Petra Schollmayer. Vstavila sta ji najnovejše multifokalne torične leče, ki odpravijo dioptrijo na daleč in blizu ter astigmatizem.


Operacija odstrani tudi sivo mreno


Multifokalne leče odstranijo tudi sivo mreno, ki je pri Deborah ni bilo. Ta je grenila življenje drugi pacientki, 66-letni Dušanki Vukadinović. V zgornjem videoprispevku si lahko ogledate, kako je bilo, ko smo jo v Okulističnem centru prof. Hawlina spremljali med operacijo. Desno oko ji je dr. Schollmayer operirala pred tremi tedni. Zdaj pa jo je čakalo še levo, ki ga je operiral prof. dr. Hawlina. Strahu ni bilo. "Ker je to taka operacija, da se sploh ne čuti," pove Dušanka tik pred posegom. "Nič nisem čutila. Nisem mogla verjeti, ko so mi rekli, da je konec." Z vstavitvijo multifokalnih leč se je upokojena šivilja iz Lucije znebila sive mrene pa tudi očal na daleč in blizu. Ko je stopila iz operacijske dvorane, je bila presenečena, kako dobro že vidi. Četudi je prvi dan vid še malo meglen, je bila pri njej sprememba na bolje že ogromna. Vid neha biti meglen naslednje jutro. Popolna ostrina vida pa se vzpostavi po treh tednih, ko lahko pacient tudi preneha s kapljanjem zdravil.

 

marko-vizita.jpg

Prof. dr. Marko Hawlina: Operacija je primerna za tiste, ki so starejši od 45 let in jih ovirajo očala na daleč in blizu. Operacija tudi odstrani sivo mreno. (Foto: Aljoša Kravanja)
 

'Po operaciji se sploh ne vidi, da bi bilo oko kakor koli odprto, rdeče, poškodovano'


Vstavitev multifokalne leče traja približno 15 minut. "Pri sivi mreni motno očesno lečo zamenjamo z umetno lečo, ki je prozorna," pojasnjuje prof. dr. Hawlina. "Ima take optične lastnosti, da lomi žarke v takem podaljšanem gorišču, da omogoča, da pacient vidi tako na daleč kot tudi na vmesne razdalje in na blizu. Te optične lastnosti leče nekako nadomestijo to, kar smo nekoč imeli, ko smo bili mladi. Ko je bila leča prozorna in prožna in se je prilagajala na vse razdalje." Če vidimo pri vožnji avtomobila na daljavo tako vidimo tudi armaturno ploščo. "In pri branju s temi lečami ni treba kot pri progresivnih očalih iskati, v kateri razdalji ali pri kakšnem naklonu glave bomo nek tekst zagledali." Če je prisotna, je s tem posegom odstranjena siva mrena. In če se ne pojavi kakšna druga bolezen oči, lahko pacient dobro vidi do konca življenja. Dioptrija se v večini primerov več ne spreminja. Teh leč tudi ni treba menjati. "So iz akrilata. Zelo trajnega in dobro preizkušenega materiala," razlaga zdravnik. "Uporabljamo ga že 30 let in zato vemo, da ne povzroča reakcij ali vnetnih procesov."

V zgornjem videoprispevku si lahko ogledate operacijo, ki poteka pod lokalno anestezijo, le z anestetičnimi kapljicami. Z izredno tankimi in prezicnimi inštrumenti. "Te vstavimo skozi dvomilimetrsko odprtino oziroma rez, ki ga naredimo na meji med roženico in beločnico. Ta rez je narejen tako, da ustvarimo ventilni mehanizem, zato se rana potem sama zapre. Je po operaciji ni treba šivati." Skozi ta dvomilimetrski rez se vstavi tudi leča s posebnim inštrumentom, v katerega je zvita. V očesu se leča počasi razpre in namesti točno na mesto prej odstranjene naravne leče. In ko je operacije konec, "se sploh ne vidi, da bi bilo oko kakor koli odprto, rdeče, poškodovano. Tega očesa po operaciji ni treba niti pokriti." Nobene obveze ne dobi pacient. Kot Dušanka lahko sam povsem normalno pride do sobe, kjer pod mikroskopom zdravnik preveri, da je res vse, kot mora biti. "Odlično sem, super," pove Dušanka. In da jo nič ne boli. "Vid bo danes še malo meglen," ji pojasni prof. dr. Hawlina. To pa zato, ker je, da bi lahko operiral, njeno zenico s kapljicami razširil. Do naslednjega jutra se bo skrčila in ko se bo Dušanka zbudila, bo videla že precej dobro. "Potem pa bo skozi naslednje dni še boljše," doda zdravnik.

 

Pacienta je potrebno spremljati


Naslednji dan se bo Dušanka vrnila na kontrolni pregled, da bi se prepričali, da je po operaciji stanje normalno. Pooperativni zapleti so, če je poseg narejen korektno, izjemno redki, pojasnjuje prof. dr. Hawlina. "Težjih zapletov pri nas še nismo imeli." A pacientu je treba dati vsa navodila, ki jih potrebuje, ter ga spremljati, da se je mogoče v primeru zapleta takoj odzvati in ga rešiti."Pomembno se nam zdi, da smo v Okulističnem centru prof. Hawlina za bolnike po posegu dosegljivi 24 ur na dan." Multifokalne in multifokalne torične leče s podaljšanim fokusom so danes najnaprednejša tehnologija, ki lahko do dobrega vida pomaga tako pacientom s sivo mreno kot tistim, ki očala vidijo kot oviro. So pa prestari, da bi jim zdravnik lahko pomagal z laserjem.

 

3.jpg
Zaradi sive mrene motna lastna leča se odstrani in nova vstavi skozi le dvomilimetrski rez, ki ga zdravnik naredi na meji med roženico in beločnico. Ta rez se po operaciji sam zapre. Ni šivanja. (Foto: Aljoša Kravanja)

 

4.jpg
Pred operacijo se oči temeljito pregleda ter naredi natančne meritve, s pomočjo katerih se izračuna moč umetnih leč, ki se vstavijo. Teh kasneje ni treba nikoli zamenjati. (Foto: Aljoša Kravanja)

 

 

5.jpg
Tako se oči pred in po posegu pogleda pod mikroskopom. Na fotografiji Dušanko pregleduje dr. Petra Schollmayer, ki je opravila njen prvi poseg. (Foto: Aljoša Kravanja)

 

 

6.jpg
Po operaciji se sploh ne vidi, da bi bilo oko kakor koli odprto, rdeče, poškodovano, razlaga prof. dr. Hawlina. Očesa po operaciji ni treba niti pokriti. Če se ne pojavi kakšna bolezen oči, pacient dobro vidi do konca življenja. (Foto: Aljoša Kravanja)

[Prispevek je bil 18. maja 2016 objavljen v Viziti.]