Odgovor na intervju Nikice Gabrića v Delu

Izračun: Dva milijona ljudi ima štiri milijone oči /Delo, 22. februarja/


Delo je objavilo velik intervju s prof. dr. Nikico Gabrićem z zgornjim naslovom. Kolega je oftalmolog, ki menda s svojo verigo zasebnih klinik Svijetlost želi priti tudi v Slovenijo. Zaman smo iskali pripis oglasno sporočilo, saj mu intervju prinaša željeno publiciteto in jo že intenzivno deli na svojih družbenih omrežjih. Marketinško motivirano napletanje o občutljivih in strokovno zahtevnih temah je neprimerno in neodgovorno, zato vse strokovne oftalmološke organizacije izražamo svoje nestrinjanje.

 

Kolega Gabrić pove, da je bil na ministrstvu za zdravje, ker se je zanimal, kakšne so možnosti za investiranje v Sloveniji, in prav neverjetno je, da je že samo to dovoljšen razlog za skoraj celostranski intervju v Delu. Tu izvemo tudi razloge za njegovo zanimanje za Slovenijo, saj pravi, da Slovenci že zdaj letno v njegovi kliniki pustijo milijon evrov. Kolega, ki je na hrvaškem znan tudi kot politik, nam pravzaprav ponuja zaščito. Takole pravi: »Cilj je, da se Slovenija izogne prihodu zdravstvenih nakupovalnih centrov, pred tem se je treba zavarovati. To je mogoče samo, če prevzamete trg, na katerem delujete ...« in računa takole: »V državah bivše Jugoslavije živi 24 milijonov prebivalcev. Na milijon prebivalcev je na leto 5000 sivih mren. Torej: 24 krat pet je 125.000, to je 125 milijonov evrov. Okoli 30 odstotkov prebivalcev ima očala, na območju nekdanje Jugoslavije je to osem milijonov prebivalcev, vsakdo ima dve očesi, to je 16 milijonov evrov posla.« Poudari tudi: »Če tega ne bom naredil jaz, bodo prišli tujci in pokupili vse, kar zdaj obstaja, za mali denar.« Najbrž naš »rešitelj« še živi v rajnki Jugoslaviji in se v Sloveniji ne smatra za tujca. Načina razmišljanja, ki ga stalno razglaša predvsem v komercialnih in rumenih medijih, zdaj pa tudi v Delu, slovenski oftalmologi ne cenimo in ga odklanjamo.

 

Vsa filozofija Nikice Gabrića in njemu podobnih je v tem, da z agresivnim oglaševanjem, ki ga Zdravniška zbornica Slovenije in tržna inšpekcija slovenskim zdravnikom ne dovoljujeta, tujcem pa ga kljub našim pozivom ne preprečita, privabljajo ljudi, čeprav na koncu njihove storitve niso cenejše in ne boljše od tistih, ki jih lahko dobijo doma. Izkoriščajo znano dejstvo, da zaradi stalnega oglaševanja raznih akcij in popustov pacienti sploh ne preverjajo več dejanskih cen. Tako kolega Nikica npr. pove, da najcenejša operacija sive mrene v njegovi kliniki stane tisoč evrov. V Sloveniji jo večina izkušenih zasebnih izvajalcev izvaja občutno ceneje in to z najkvalitetnejšimi materiali in aparaturami. S tem, ko pravi, da naj bi hrvaški zdravniki v Slovenijo »prenašali doktrine zdravljenj«, pozablja, kdo je uvajal te nove metode in da slovenska oftalmologija svojo evropsko raven že dolgo dokazuje z odličnimi uvrstitvami na evropskem specialističnem izpitu v Parizu, številnimi mednarodnimi publikacijami ter tudi certificirano odličnostjo in sodobno opremljenostjo tako javnih kot zasebnih centrov. K nam se velikokrat zatečejo ljudje, ki po »cenejših« posegih na Hrvaškem ali v Srbiji niso zadovoljni. Glavni pogoj za uspeh teh operacij namreč ni le tehnika posega ali izbire leč, ampak zelo natančna predoperativna priprava in pooperativno spremljanje, za kar je potrebno imeti svojega zdravnika vedno na voljo.

 

V nasprotju z razmišljanjem Nikice Gabrića verjamemo, da medicina nikoli ne sme biti le štetje števila oči ali src in ledvic ter posledično izdelovanje poslovnih načrtov; prva naloga zdravnika je namreč pomoč pacientom, ne glede na dobičkonosnost takšnega ravnanja. Zato naši bolniki ne potrebujejo še enega Mercatorja za zdravljenje
očesnih bolezni, kjer bomo zdravje oči kupovali ob novoletnih, velikonočnih in družinskih akcijah. In se pustili prepričevati vznesenim izpovedim pripadnikov estrade in politike, ki so verjetno na ta način izkoristili tudi svoj popust.

 

 Marko_Hawlina_dr13_S.jpg                                              medium_Du_ica_Pahor.jpg
prof. dr. Marko Hawlina,                             prof. dr. Dušica Pahor,
za strokovni svet za oftalmologijo                  za upravni odbor Združenja oftalmologov
Slovenskega zdravniškega društva                  Slovenije ter razširjeni strokovni kolegij
                                                                   za oftalmologijo

 

odgovor-na-intervju.jpg

intervju-delo-Nikica-Gabrić.jpg