Laser – kakšne težave z očmi lahko uspešno pozdravimo z uporabo laserskih tehnik?

kda.kratkovidnost.jpgZ lasersko tehniko lahko zdravimo kratkovidnost.

 

KRATKOVIDNOST (MIOPIJA) je refrakcijska napaka očesa, ki nastane zaradi bodisi predolgega očesa bodisi premočnega lomljenja svetlobe pri prehodu skozi roženico ali lečo. Zato ostra slika predmetov v očesu ne nastane na mrežnici, temveč pred njo, medtem ko je slika predmetov na mrežnici nejasna. Kratkovidni zato jasno vidijo le predmete v bližini, medtem ko so predmeti v daljavi nejasni. 


Laser roženico preoblikujemo tako, da posname manjšo plast roženice, največ 150 mikronov. S tem nastane sistem leč, ki lomi žarke točno v rumeni pegi. Pri korekciji vida na daljavo se da to zelo natančno predvideti.

 

Pri laserju ne smemo pretiravati, odstranitev diptrije z laserjem je varna do vrednosti -8. Pri višjih dioptrijah moramo pomisliti tudi na druge tehnike, npr. vstavitev intraokularnih leč pred človeško lečo, na ta način lahko korigiramo vid tudi do 20 in več dioptrij.

 

Laserska tehnika se do danes še ni toliko razvila, da bi lahko z njo korigirali starovidnost (presbiopijo), ki pa jo lahko zelo uspešno odpravimo z operacijo z vstavitvijo multifokalne umetne leče.