Ko zaprem oči, vidim kroge

Kakšne vzorce vidite, če zaprete oči?

Fenomen ima ime : Fosfeni

Kot je za rubriko Možgani na dlani- nevron pred mikrofon pojasnil prof.dr. Marko Hawlina z Ljubljanske Ofalmološke klinike in predstojnik Katedre za oftalmologijo na Medicinski fakulteti UL, imajo vsi ti vzorci svoje ime, in sicer fosfeni. Pojavljajo se lahko v več oblikah, na nek način pa gre za pravo malo igro med mrežnico in možgani. Pri tem so zelo pomembni tudi tako imenovani biofotoni, oziroma delčki svetlobe, ki ne nastanejo mehansko ampak z biološkimi procesi. Predstavljajte si denimo, da tako, kot zažari kresnička, zažarijo tudi celice v našem očesu. Pa lahko možgani zaznajo tudi svetlobo, ki je ni?

Untitled-2.png

 

 

Ojej, migrena

Marsikdo je ob branju in poslušanju pomislil na tiste fosfene, ki jih spremljajo hudi glavoboli. Zelo pogosti so namreč tudi pri migreni. Kaj se takrat dogaja lahko slišite tukaj:

migrena.pngTo pa ni le nekaj, kar nas fascinira že kot otroke. 

Fosfeni se lahko pojavijo spontano, lahko jih sprožimo recimo tudi, če si mencamo oči.  Že sredni 50ih let prejšnjega stoletja naj bi nemški raziskovalec Max Knoll odkril, da z stimulacijo različnih delov možganske skorje, ki je odgovorna za vid, lahko “prikliče” točno določene fosfene, ki jih pacient zazna.  To pa je še posebno izziv za prihodnost in predvsem za pomoč tistim, katerih vid je poslabšan, oziroma, ki ne vidijo.

 

prihodnost-raziskav.png


Vir: Radio Prvi