6 nasvetov za varno uporabo dekorativnih kontaktnih leč

dekor-lečke-blog.jpg

 

Ob času pustovanja poraste uporaba dekorativnih kontaktnih leč, od vampirsko krvavih, do takšnih, ki se svetijo v temi, a so različne dekorativne leče priljubljene tudi skozi celo leto. Večina ljudi, ki se odloči za njihovo uporabo, ne pozna možnih posledic svoje odločitve. Uporaba okrasnih leč, vključno z barvnimi lečami, je nevarna. Spletne strani dekorativne kontaktne leče pogosto oglašujejo kot kozmetiko, modne dodatke ali igrače in z oglasi pogosto ciljajo na odraščajočo populacijo.

Medtem pa okulistična stroka opozarja starše, mladostnike in vse ostale, da lahko nakup in uporaba kontaktnih leč brez okulističnega pregleda in recepta specialista povzroči resne motnje vida in okužbe, ki lahko vodijo v slepoto. Tudi osebe z brezhibnim vidom morajo pred začetkom uporabe katere koli vrste leč, vključno s kozmetičnimi, obiskati okulista in za leče dobiti recept.

 

6 nasvetov za varno uporabo dekorativnih kontaktnih leč:

 1. Naročite se na okulistični pregled pri specialistu oftalmologu, ki bo izmeril velikost vaših očes in vam svetoval o varni uporabi leč. Dekorativne leče, ki so na voljo pri različnih trgovcih so velikokrat univerzalne velikosti – kar pa človeško oko ni. Leča, ki se ne prilega popolnoma, lahko poškoduje oko in je kriva za nastanek krvnih žil, ki zrastejo v roženico.

2. Potrebujete veljaven recept, ki vključuje, mere in vrsto leč ter rok njihove uporabe.

3.    Barvne leče kupujte pri prodajalcu, ki ob nakupu zahteva recept.

4.    Sledite navodilom za nego kontaktnih leč za čiščenje, razkuževanje in uporabo.

5.    Svojih kontaktnih leč nikoli ne delite z drugo osebo.

6.    Če opazite rdečico, otekanje, prekomerno solzenje, bolečino ali nelagodje ob nočenju leč, jih takoj odstranite in poiščite pomoč zdravnika specialista.