3 koraki za zdrave oči pred 40. letom

Za zdravje naših oči skrbimo tudi z zdravim življenjskim slogom. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko za zdravje vaših oči poskrbite pred štiridestim letom!


Gibanje!

Naše oči potrebujejo dobro prekrvavitev in vnos kisika, oboje pa spodbudimo z redno vadbo. Redna vadba nam poleg tega pomaga ohranjati našo težo v normalnem območju, kar zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen in diabetično retinopatijo, ki lahko poškodujeta naš vid. Pri športu ne pozabite na zaščito  pred soncem in zaščitna očala, ko so ta potrebna!  

 

Odpovejte se kajenju!

Izogibanje in opuščanje kajenja je ena izmed dolgoročno najboljših naložb za vaše zdravje. Tudi če se nam starost zdi svetlobna leta stran, lahko kajenje v mladosti poveča tveganje za nastanek sive mrene in bolezni srca in ožilja, kar posledično vpliva tudi na zdravje vaših oči. Pri ljudeh, ki že imajo ostale očesne bolezni, kajenje povečuje tveganje izgube vida. Tudi kajenje med nosečnostjo povečuje možnost prezgodnjega poroda in retinopatijo nedonošenčkov, ki je potencialna povzročiteljica slepote.

 

Dober spanec!

Med spanjem se naše oči neprestano vlažijo in očistijo vseh dražečih delcev, ki so se nabrala skozi dan; praha, alergenov in dima. Nekatere raziskave kažejo, da so svetlobno občutljive celice v našem očesu pomembne za regulacijo našega cikla budnosti in spanja. S starostjo, ko vse več ljudi trpi zaradi nespečnosti, to postaja vse bolj pomembno. Čeprav je pomembno, da naše oči zaščitimo pred preveliko izpostavljenostjo UV žarkom, naše oči tudi potrebujejo naravno svetlobo, ki pomaga ohranjati normalen cikel budnosti in spanja.