Blog

Novi koronavirus SARS-CoV-2 povzroča bolezen dihal, imenovano covid-19. Ker se lahko novi koronavirus prenaša tudi preko oči, je pomembno, da se tega zavedamo in tak prenos preprečimo. Zato je RSK za oftalmologijo pripravil naslednje informacije za javnost v obliki vprašanj in odgovorov.
S starostjo se pogosto pojavlja težave z vidom in dvomi, na katere nimamo odgovora. Obisk specialista je nujen, saj lahko pravočasno in pravilno zdravljenje prepreči hude bolezni, tudi slepoto. Priznana očesna zdravnika in kirurga prof. dr. Marko Hawlina in asist. dr. Petra Schollmayer odgovarjata na številna vprašanja gledalcev oddaje Dobro jutro.
Prof. dr. Hawlina je kot gost v svetovalni oddaji svetoval o boleznih oči, ki dandanes pestijo starejšo in mlajšo populacijo.
Delo je objavilo velik intervju s prof. dr. Nikico Gabrićem, oftalmologom, ki menda s svojo verigo zasebnih klinik Svijetlost želi priti tudi v Slovenijo. Zaman smo iskali pripis oglasno sporočilo, saj mu intervju prinaša željeno publiciteto in jo že intenzivno deli na svojih družbenih omrežjih. Marketinško motivirano napletanje o občutljivih in strokovno zahtevnih temah je neprimerno in neodgovorno.
Prvo opravilo dneva je bilo iskanje očal, pa še kdaj vmes in seveda sem se jih znebila šele v postelji zvečer. Šele po tem posegu sem se zavedela, kako pomembno čutilo je dober vid, kako ti lahko dosežek medicine dvigne raven kakovosti zaznavanja okolice in posledično življenja, ki je bistveno enostavnejše kot prej z očali, vsaj zame.
V anketi v kateri je sodelovalo 1200 slovenskih spletnih uporabnikov starejših od 15 let, smo bili izbrani kot najboljša zasebna očesna klinika. Zahvaljujemo se vam za zaupanje!
Odprava dioptrije za starejše od 45 let. Po tej operaciji lahko vidite skoraj tako, kot bi bili spet mladi!
Članek o Okulističnem centru prof. Hawlina v prazničnem glasilu občine Piran
Kaj so geometrijski vzorci in igra svetlobe, ki jo zaznavamo tudi, ko imamo zaprte oči, oziroma, ko smo v popolni temi?
Dr. Petra Schollmayer je kot vabljena inštruktorica predavala o operaciji katarakte na BOW: balkanskem oftalmološkem wet-labu.
Znebite se dioptrije za vedno - z najnovejšimi operacijskimi pristopi! Laserske opracije so še vedno najpogostejši način odpravljanja dioptrije – vendar lahko z njimi kratkovidnost ali daljnovidnost popravimo oz. zmanjšamo samo do določene mere.
V aprilski številki revije Doktor je objavljen intervju z ustanoviteljem Okulističnega centra prof. Hawlina, Markom Hawlino.
Za zdravje naših oči skrbimo tudi z zdravim načinom življenja; veliko se gibajte, privoščite si dober spanec in odpovejte se cigaretom!
Sjögrenov sindrom je avtoimuna bolezen, za katero ne poznamo natančnega vzroka. V stroki predvidevamo, da imunski sistem začne uničevati vlažilne žleze in zato se pojavi suhost oči, ust, nosne votline, grla, nožnice.
Lasersko tehniko uporabljamo za zmanjšanje kratkovidnosti. Laser deluje tako, da preoblikuje površino roženice in jo naredi manj lomečo. Ta tehnika deluje v primeru, ko je oko predolgo, torej smo kratkovidni. Laserska tehnika še ni toliko napredovala, da si lahko z njo zmanjšali daljnovidnost.
Dr. Petra Schollmayer je strokovnjakinja za težave suhega očesna in pogosto vabljena predavateljica.
Obiščite nas v orinaciji Okulističnega centra prof. Hawlina v Ljubljani, na Zaloški cesti 149.
Večurno vsakodnevno gledanje v računalniški zaslon tako vodi do preobremenjenih in utrujenih oči, zamegljenega vida na daljavo ali bližino, dvojnega vida, suhih in rdečih oči, občutljivosti na svetlobo, glavobolov, bolečin v vratu in hrbtu in tako dalje. Skupek omenjenih težav je ameriško optometrično združenje (American Optometric Association) poimenovalo Computer Vision Syndrome ali, kot že rečeno, sindrom računalniškega vida. Študije kažejo, da naj bi za njim trpelo kar od 50 do 90 odstotkov računalniških uporabnikov.
Na DUnaju je potekal tečaj opreacij sive mrene, kamor je bila dr. Petra Schollmayer povabljena kot inštruktorica generacije bodočih očesnih kirurgov.
Prof. Hawlina je v reviji Doktor pojasnil vse, kar morate vedeti o operaciji sive mrene. Nova tehnologija multifokalnih in toričnih leč omogoča neodvisnost od očal.
Spoznajte asist. Petro Schollmayer, dr. med. je specialistka za bolezni in transplantacije roženice ter uveljavljena in izkušena specialistka za operacijo sive mrene.
Prof. Marko Hawlina s sodelavci letos organizira že 53. simpozij Mednarodnega združenja za klinično elektrofiziologijo vida - ISCEV.
Prof. Marko Hawlina s sodelavci organizira evropskego nevro-oftalmološko srečanje
Ob času pustovanja poraste uporaba dekorativnih kontaktnih leč, od vampirsko krvavih, do takšnih, ki se svetijo v temi, a so različne dekorativne leče priljubljene tudi skozi celo leto. Večina ljudi, ki se odloči za njihovo uporabo, ne pozna možnih posledic svoje odločitve.
V Okulističnem centru Hawlina & Schollmayer izvajamo operacije sive mrene na koncesijo.
Prof. Marko Hawlina, dr. med., je mednarodno priznani očesni kirurg, specialist za nevrooftalmologijo in prirojene bolezni mrežnice.
Mednarodno priznani očesni zdravniki, najsodobnejša diagnostika očesnih bolezni okulistični pregledi in operacije.