Siva mrena

Siva mrena ali strokovno katarakta je ponavadi naraven proces staranja in pomeni zamotnitev leče v očesu, ki se nahaja za šarenico. Ko gledamo nek predmet, svetlobni žarki potujejo od predmeta v naše oko skozi roženico, zenico in lečo ter ustvarijo sliko na mrežnici. Če je očesna leča zmotnjena, vidimo megleno, manj jasno ali temneje. Pri začetni sivi mreni smo lahko le bolj občutljivi na svetlobo. Siva mrena je največkrat posledica staranja, lahko pa tudi poškodbe, vnetja, zdravil ali je prirojena.

 
 
Operacija sive mrene

Sivo mreno odpravimo z operacijo, pri kateri skozi droben (2-3mm) rez s pomočjo ultrazvoka odstranimo zamotnjeno lečo ter v oko vstavimo umetno intraokularno lečko (IOL). Poznamo različne umetne intraokularne leče: enožariščne (monofokalne), večžariščne (multifokalne), torične in multifokalne torične.  Monofokalne leče omogočajo dober vid le na eno razdaljo, ponavadi daljavo, medtem ko multifokalne leče omogočajo dober vid na različne razdalje: daljavo, bližino in pri novejših multifokalnih lečah tudi na srednje razdalje. Multifokalne leče torej oponašajo našo lastno lečo v mladosti, ko smo sposobni prilagajati vid različnim razdaljam in zato za branje ne potrebujemo posebnih očal. Za razliko od multifokalnih leč mora bolnik z monofokalnimi lečkami po operaciji uporabljati očala za branje, oziroma očala za daljavo, v kolikor se je pred operacijo s kirurgom dogovoril za izbiro leče s ciljem dobrega vida na blizu (v nekaterih primerih pri pred operacijo kratkovidnih bolnikih).

Izbira leče je odvisna od očesnega stanja ter bolnikovih želja. O različnih možnostih se z bolnikom obširno pogovorimo na pregledu pred operacijo. Zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji refundira operacijo z vstavitvijo monofokalne lečke, medtem ko je operacija z ostalimi vrstami lečk samoplačniška.

Prednosti multifokalnih intraokularnih lečk

Te lečke večinoma odpravijo potrebo po nošnji očal po operaciji. Optični sistem lečk, ki jih vstavljamo, omogoča tako dober vid na daljavo kot tudi na bližino (branje) ter na srednje razdalje (računalnik, armaturna plošča, gospodinjska dela).

Vstavljamo le najmodernejše vrste multifokalnih lečk: trifokalne, multifokalne s podaljšano globino fokusa, multifokalne torične. (Abbott Medical Optics, Alcon, Physiol, VSY Biotechnologies in druge). Te lečke v nasprotju s prvimi generacijami multifokalnih leč omogočajo dober vid tudi na srednje razdalje (delo z računalnikom, dobro vidna armaturna plošča pri vožnji in gospodinjska dela na razdalji približno 60- 100 cm) brez motečih stranskih učinkov. Tako so bolniki po operaciji neodvisni od očal skoraj pri vseh vsakodnevnih opravilih. V primeru, da imate astigmatizem (laično “cylinder”), je potrebno za dosego jasnega vida vstaviti MULTIFOKALNE TORIČNE LEČE, ki odpravijo tudi astigmatizem.

Multifokalne lečke vstavimo v oko po odstranitvi bolnikove lastne leče in brez težav ostane v očesu vse življenje. Za ta poseg se največkrat odločimo v primeru, da je lastna lečka že nekoliko zamotnjena (siva mrena), lahko pa tudi, če siva mrena še ni prisotna, obstajajo pa drugi vzroki za to vrsto operacije, kot je želja po neodvisnosti od očal. Lečke imajo lahko tudi filter za kratkovalovno modro svetlobo. Preberi več

Prednosti toričnih intraokularnih lečk

Implantacija toričnih lečk po odstranitvi sive mrene je priporočljiva pri bolnikih z roženičnim astigmatizmom ali pogovorno “cilindrom”. Astigmatizem povzroči ne le zabrisano, temveč tudi spremenjeno (razpotegnjeno) sliko predmetov, ki jih gledamo. Bolniki z astigmatizmom potrebujejo po operaciji sive mrene z implantacijo lečk, ki niso torične, tako očala za daljavo kot tudi očala za branje, ne glede na to, ali implantiramo monofokalne ali multifokalne lečke. Torične lečke pa korigirajo astigmatizem ter odpravijo potrebo po očalih za daljavo po implantaciji monofokalnih toričnih lečk oziroma odpravijo potrebo po katerihkoli očalih po implantaciji multifokalnih toričnih lečk.

Pred operacijo sive mrene

NA KAJ JE POTREBNO OPOZORITI OČESNEGA KIRURGA PRED OPERACIJO SIVE MRENE

 • Druge očesne bolezni, predhodne poškodbe in operacije,
 • visok krvni tlak in občasni skoki krvnega tlaka,
 • jemanje zdravil proti strjevanju krvi (Marevan) in zdravila za prostato (tamsulosin, Omnic); teh zdravil pred posegi ni potrebno prenehati jemati, če vam okulist na pregledu pred operacijo ne naroči drugače,
 • sladkorna bolezen,
 • psihične bolezni in težave (npr. anksioznost, klavstrofobija),
 • demenca.

Bolnik pred opearacijo ne sme imeti akutne infekcije kateregakoli očesa. V primeru kroničnega vnetja vek bo na pregledu pred operacijo dobil navodila za zdravljenje in nego vek pred operacijo.

Med operacijo sive mrene

Operacija sive mrene poteka v lokalni anesteziji z anestetičnimi očesnimi kapljicami. Bolnik med operacijo nima bolečin, še vedno pa oko čuti kot svoje in nima neprijetnega občutka ohromljenosti očesa.

Prednosti kapljične anestezije:

 • enostavna aplikacija,
 • bolnik po operaciji nima dvojnih slik, ki se lahko pojavijo po anesteziji z injekcijo,
 • ni nevarnosti komplikacij po injekciji kot npr. krvavitve v orbito, ki lahko povzroči oslepitev.

Med operacijo je bolnik pokrit čez zgornji del telesa in glavo s sterilnim pregrinjalom, vendar ima zaradi dodatnega dovoda kisika dovolj zraka za normalno dihanje.

Med posegom naj bo bolnik čim bolj sproščen in misli na prijetne stvari. K temu pripomoire tudi umirjena glasba v operacijski dvorani.

Med operacijo lahko bolnik kadarkoli govori, razen če ga kirurg med kakim delom operacije ne prosi drugače. Sam govor kirurga ne moti, pomembno pa je, da bolnik med govorom ne premika glave ali očesa. V kolikor mora zakašljati, naj to pove kirurgu, da za kratek čas prekine operacijo.

Ves čas posega mora bolnik gledati naravnost v luč nad očesom. Luč vidi na začetku operacije intenzivno in močneje, tekom operacije pa razpršeno in šibkeje. Pomembno je, da bolnik miruje in ne premika glave ali očesa.

Če bolnik občuti bolečino, naj to pove kirurgu, ki mu bo dal dodatne anestetične kapljice. Operacija bo tako potekala lažje za bolnika in kirurga.

Ob koncu operacije kirurg odstrani držalo za veke, pri tem bolnik ne sme stiskati očesa, da se ne odpre opeartivna rana, ki je rutinsko ne šivamo. Ko medicinska sestra odstrani prekrivalo čez oči, naj bodo oči odprte in sproščene.

Operacija sive mrene je lahko v nasprotju s pričakovanji prijeten poseg, bolnik pa že takoj po operaciji boljše vidi.

Po operaciji sive mrene

Vid po operaciji sive mrene:

 • Takoj po operaciji bolnik vidi nekoliko megleno zaradi široke zenice in spremenjenega solznega filma. 
 • Dan po operaciji v večini primerov bolnik že vidi dobro. Poleg tega nima bolečin in ne vidi znakov same operacije. Kljub temu svetujemo počitek vsaj do prvega pooperativnega pregleda pri okulistu, ki je ponavadi 1. dan po operaciji.

Bolnik naj se 3 tedne po operaciji izogiba težjim fizičnim naporom, delu v nečistih pogojih ter naj ne menca oči.

Po operaciji si je potrebno kapati očesne kapljice po shemi, ki jo predpiše kirurg. Predpišemo dve ali več vrst kapljic, ki si jih kapate 3x na dan 3 tedne, če vam ne naročimo drugače. Posamezne vrste kapljic si kapajte v razmaku nekaj minut. Očesne kapljice vsebujejo antibiotična in protivnetna zdravila, ki so nujno potrebna za dobro celjenje in normalen pooperativen potek. V nekaterih primerih vam lahko predpišemo še druge kapljice, npr. umetne solze, kapljice za zniževanja očesnega pritiska in druge. Včasih namesto/poleg kapljic predpišemo tudi tablete za zniževanje očesnega pritiska. Če predpisane terapije ne jemljete po navodilih, lahko to privede do okužbe in vnetja ter do trajnega poslabšanja vida.

Na kaj je potrebno biti pozoren po operaciji sive mrene?
V kolikor bolnik po operaciji opazi karkoli od spodaj naštetega, mu svetujemo, naj se še isti dan vrne na pregled k nam ali nas kontaktira po telefonu. V primeru naše odsotnosti naj še isti dan obišče lečečega ali drugega okulista:

 • nenadna izguba vida, 
 • močne bolečine, 
 • močno rdeče oko.

Kdaj se lahko tuširam po operaciji sive mrene?
Tuširati se lahko začnete po telesu že nekaj ur po operaciji, vendar odsvetujemo, da močite predel okrog oči vsaj 3 dni po operaciji.

Kdaj lahko plavam po operaciji sive mrene?
Plavati lahko začnete že 1 teden po operaciji sive mrene, če vam okulist na pooperativnem pregledu na vaše vprašanje tega ne odsvetuje. V prvih dveh tednih svetujemo, da plavate previdno, se prvi mesec po operaciji ne potapljate ter da uporabljate plavalna očala.

Kako si pravilno kapam očesne kapljice?
Očesne kapljice si najlažje kapate pred ogledalom ali leže. Pred kapanjem si obvezno umijte roke s tekočim milom ter jih obrišite v svežo brisačo ali posušite. Glavo nagnite nazaj, odmaknite spodnjo veko s prstom leve roke (oziroma desne, če ste levičar) ter si z drugo roko v oko kapnite 1-2 kapljici. Nekajkrat nežno pomežiknite, da se kapljice razporedijo po očesni površini. Nikoli ne stiskajte očesa, da se operativna rana, ki večinoma ni šivana in tesni zaradi posebne konstrukcije rane z ventilnim mehanizmom, ne odpre. Posledica tega je lahko nenadno poslabšanje vida, infekcija in dolgotrajna izguba vida. Če imate več vrst kapljic, med enimi in drugimi počakajte nekaj minut.

Na kaj moram biti pozoren po operaciji sive mrene ali operaciji dioptrije z vstavitvijo intraokularne lečke? 
Svetujemo, da nas takoj (tudi izven delovnega časa) kontaktirate po telefonu ali elektronski pošti v primeru, da se vam je nenadno poslabšal vid na operiranem očesu, oko postane po operaciji rdeče in/ali vas močneje boli.

Kakšna bremena lahko dvigujem po operaciji sive mrene?
V prvih 3 dneh odsvetujemo dvigovanje bremen, težjih od 10 kilogramov. Dokler si po operaciji kapate kapljice (razen umetnih solz) odsvetujemo težja fizična dela. To ponavadi velja za 3 tedne.

Kdaj lahko začnem voziti avto po operaciji sive mrene?
Avto lahko pričnete voziti takoj po prvem pooperativnem pregledu, če vam ni odsvetovano.

Kdaj lahko grem v službo po operaciji sive mrene?
Po operaciji sive mrene svetujemo počitek vsaj 1 teden. Če je res potrebno, lahko pričnete opravljati lažja pisarniška dela že 3. dan po operaciji.

Ali se lahko po operaciji sive mrene sklanjam?
Če je operacija potekala normalno, ni razloga, da se ne bi smeli sklanjati. Prvi teden po operaciji pa odsvetujemo telesno vadbo, ki vključuje močno napenjanje ali položaj telesa z glavo navzdol (npr. nekatere vaje pri jogi).

Na kateri strani moram ležati po operaciji sive mrene?
Če je operacija potekala normalno, ni zadržkov za ležanje v kateremkoli položaju, vendar je pomembno, da prve tri dni ne pride do neposrednega pritiska na operirano oko.

Kdaj lahko po operaciji sive mrene nadaljujem z jemanjem terapije proti strjevanju krvi, če sem pred operacijo s to terapijo prekinil? 
Če je operacija potekala normalno, lahko s terapijo pričnete že prvi dan po operaciji.